Ladataan...
  Etusivu > Polttopuuinfo > Polttopuun kuivaus ja varastointi På svenska På svenskaMuistilista Näytä muistilista
 

Polttopuun kuivaus ja varastointi

 

Kaatotuoreen puun kosteuspitoisuus on noin 50 %. Puun kuivumisen kannalta otollisinta aikaa on kevät ja alkukesä. Varhain keväällä hakatut pilkkeet kuivuvat muutamassa kuukaudessa. Myöhemmin hakatut tarvitsevat pidemmän kuivumisajan. Varastointi talven yli liiterissä ei enää oleellisesti vähennä puun kosteutta. Puun kuivuminen on nopeinta, kun ilman suhteellinen kosteus on alhainen, lämpötila korkea ja tuulet voimakkaita. Kuivuessaan pilkepinot kutistuvat 6-7 prosenttia.

 

Polttopuun kuivumiseen vaikuttavat puulaji, paksuus, valmistustapa, ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus sekä tuulen nopeus. Polttopuun varastopaikan valinnassa kannattaa olla tarkkana. Varastopaikaksi kannattaa valita tuulinen ja aurinkoinen paikka. Polttopuut kuivuvat parhaiten, kun ilma kulkee pinon läpi. Pinojen alle tulee laittaa kunnolliset aluspuut, joiden alla ilma pääsee liikkumaan.

 

Polttopuut tulisi halkaista kuivumisen nopeuttamiseksi. Pienemmillä puilla riittää kuoren rikkominen. Etenkin halkaisematon lehtipuu kuivuu erittäin huonosti ja lahoaa herkästi.

Puut olisi hyvä siirtää liiteriin ennen syyssateita. Jos pinot jätetään ulos talveksi, ne pitää peittää. Tällöin on huolehdittava kosteuden haihtumisesta. Puupinon ja sitä peittävän muovin tms. väliin on jätettävä rako, jotta ilma kiertää.

 

Lue lisää:

Klapia liiteriin – kuivan polttopuun varastointiohje (pdf)

 

 

Polttopuuvarasto. Kuva: Jorma Anttoora.

 

 

 
AJANKOHTAISTA
12.10.2017
Kerran muinoin muutti eräs suomalainen Pohjois-Amerikkaan asumaan. Ensimmäisenä syksynä hän ajatteli ryhtyä tekemään talveksi polttopuita, mutta kun ei tiennyt kuinka kylmät talvet seudulla normaalisti oli, päätti hän käydä kysymässä asiaa naapurissa asuvalta vanhalta intiaanilta.
| Lue lisää

Oikopolut
Tulisijan lämmitys
Energialaskuri
Halkoliiterin myyntiehdot
Polttopuun mitta- ja laatuvaatimukset
Termit ja mittayksiköt

MUUNTOLASKURI

Lähtötilavuus

Muuntoyksikkö